Juicea i 28 dagar

…det är planen!

13 maj

Så vad händer nu? Givetvis juice:ar jag klart idag! Men framåt? Jag kommer göra fräscha sallader, tillaga enkla rätter med buljong och fortsätta med smoothies. Jag kommer fortsätta göra juicer och smoothies till frukost, alternativt middag, under en period och får se ifall jag fortsätter med det mer permanent eller bara som övergång. Enkelt att följa recepten, “går inte” att göra fel, och funkar alldeles utmärkt att frysa ner, eller att ställa i kylen, så är två måltider förberedda på en gång. Jag ser så fram emot att dricka lite varm buljong! Ägg kommer jag knäcka i också, hört att det är viktigt att få i sig “B12” från en läkare. Bortskämd med bra salladsbarer i de två mataffärer som finns nära hemmet. :) Sista smoothien ikväll görs på mandelmjölk, banan vaniljstång och honung. Jag kommer justera receptet och ta väldigt lite honung, desto mer vanilj istället. På morgonen visade vågen 58,8kg. Kul att ha gått igenom detta experiment, just nu känner jag att det här nog blir något jag gör varje år. Timing är rätt bra, kommer börja några dagar tidigare nästa år, så att dag 28 inte råkar sammanfalla med ens födelsedag! :) Det finns fräsha grönsaker och frukter att tillgå redan i april och början på maj, ett alternativ skulle vara att göra detta ifrån mitten av maj in i mitten av juni. Bättre tillgång till mer närodlat, men jag skulle sukta så efter jordgubbar och andra bär. Jag är tokförtjust i mogen söt vattenmelon och söta fräsha jordgubbar. Har köpt “backup” juice hos Squeezed up vid 6 tillfällen totalt, och då har det t.ex. varit kombination av morötter, apelsin och ingefära. De har alla matchat ingredienserna som används i de recept jag följt dessa 28 dagar. Vissa dagar orkade jag inte dricka upp all juice, några gånger använde jag då upp den juice som blev över som en fullständig juice dagen efter. Frustrerande att inte ha möjligheten att kompostera allt avfall. Måste också kolla upp hur det är med att t.ex. lägga bananskal i kompost. Nåväl. Mitt slutbetyg (trots att det är några timmar kvar) är att detta är och har varit toppen, jag kommer göra det här igen, och jag ser fram emot ett fortsatt hälsosamt 2015!

12 maj

Dag 27 Har blivit pollenallergiker, och det har varit lite jobbigt i några dagar nu. Har kommit mer och mer för varje år som går. Hörde att ingefära kan hjälpa, så jag drivker lite ingefära-vatten nu. (Fryser ner färskpressad ingefära i små isbitar (blandar ut det med lite vatten) och sedan är det bara att plocka fram. Igår var det illa, drack en ingefära shot & tog en dusch. Det kombinationen hjälpte ordentligt. Aldrig haft problem som barn.. Mor min misstänker att jag utvecklat besvär eftersom jag numera arbetar som kontorsråtta. Nåväl, JUICE! Kvällssmoothi`n idag bestod av: Mandelmjölk, banan och lite spirulina. Jag tillsatte vaniljpulver (mald ekologisk vaniljstång), eftersom det finns med i ett annat recept, och jag tyckte att det bidrog till att det smakar gott! Vad jag har upplevt hittills är att jag kännt mig full av energi större delen av tiden, och mätt. Jag har inte alls gått hungrig. Jag känner mig lättare i kroppen, de friskvårds-gymnastikövningar jag gör på morgonen känns bättre: jag orkar mer. Jag har blivit lättare. På under fyra veckor har jag gått ner 5kg och ligger nu “precis där jag ska vara” eller bättre, beroende på bilken “bmi-räknare” som en skulle få för sig att lita på. Från 65kg till 59,5 och jag upprepar, detta utan att jag kännt mig hungrig om dagarna. Det var någon morgon i början där jag kände mig hungrig i väntan på första smoothin’ för dagen. Det kan ha hänt någon mer gång.

11 maj

Dag 26! Var lite hungrig på morgonen, men tänkte att jag ska vänta till 10:00, då det är tänkt att jag ska dricka första… Glömde bort det helt, första intogs istället 11:30. :) Att juice:a känns normalt. Jag ser fram emot en skål med varm buljong!

4 maj

dag 19 Har du deklarerat? Sista dagen idag! Idag är det alltså bara 10 dagar kvar! Snart lagar jag mysig god varm buljong! Har velat få i mig lite varm mat ända sedan någon vecka tillbaka. Nu är det inte långt kvar! Jag mår fortfarande toppen! :) Fick sniffa pizza igår. Mycket trevligt. Jag tycker att det luktar gott, så om någon annan äter det, så slipper jag få i mig skräp men kan ändå känna doften och minnas hur gott jag kommer ihåg smaken som. :) Mycket trevligt! Hade också nöjet att laga tomatsoppa, som jag alltså inte ens smakade på under matlagningen och även den doftade gott. Mycket trevligt. Skönt att andra inte juice:ar så att jag får lukta på massor med härligheter. :)

3 maj

dag 18 Gjorde bort mig lite. När jag gjort den röda smoothien med rödbeta så sköljde jag inte ur kannan som juicen kommer ner i. Kändes som att det räcker att jag behöver diska juicemaskinen mellan recepten, eftersom jag vill säkerställa att inte något kan fastna. Hur som helst, När den gröna juicen åkte ner i kannan så blev den tråkigt brunaktig när det mixades med de få dropparna rödbetsjuice som fanns kvar… såg verkligen inte gott ut. Så, då tänkte jag att om jag häller i lite spirulina och kanske lite mer annat grönt, några ärtor och chlorella.. och mixar detta i mixern med lite is, då blir den kanske grön? Just det, en kiwi hade jag i och mixade ihop det hela med också. Den blev inte god :( Se upp med att ta för mycket spirulina! Den gick ner ändå, ordentligt med is, många droppar citron och känslan av att, glöööm det, att jag skulle slänga alla dessa fina råvaror. Nåväl, nästa gång kommer jag strunta i färgen, kanske hälla upp juicen i en mugg, så att jag inte ser så mycket av den?! Framför allt kommer jag att vara mer noggrann med att diska ur kannan. :)

2 maj

dag 17 I appen följer det med, utöver alla recept du behöver, “Coachnings videor”. Inte tittat på dem fram tills nu, men så slog det mig att hmmm, tänk om det där i “SOS-videon” sägs att det är ok att dricka lite varm buljong?! :D :D :D Så jag tittade på Coaching videon för v3. Blev, bl.m.a. upplyst om att v3 och v4 är samma recept som v1 och v2. Alltså “Se där, du har klarat 14 dagar”, då vet du att du klarar de kommande 14 dagarna, eftersom det här är något du redan har gjort förut! Nej, soppa nämndes inte, istället pratade han om att det gäller att hålla fokus! Att “om du tar något litet som inte ingår i programmet, så har avbrutit programmet”. ^ __ ^ Dock har han med flera schyssta förslag på vad du kan ta ifall du skulle känna dig tokhungrig någon dag. Tanken är alltså att du endast ska dricka juicerna / smoothies:arna, men du kanske väger ~200kg och är van vid ett helt annat energiintag. Själv är jag 160 lång, vägde ~ 164-165kg när jag började juice:a, så det är ju inte konstigt att jag är proppmätt rätt så ofta. Dessa “SOS”:er är t.ex. En halv avocado med några droppar citron och några nymalda pepparkkorn på. Mmm, gott. Mums. Om du väldigt gärna, bara måste, tugga i något så är det ok att ta ett bett i ett äpple. Tugga. och tugga mer. Tanken är att du ska mosat sönder det du tar in alldeles fullständigt med tänderna, se dina tänder som din egen juicepress. Sedan visade han lite olika te:er. Att du t.ex. kan ta 1-2 stjälkar med mynta, hälla över nästan kokhett vatten, låta det stå och dra i några minuter och så tada så har du mynta-te. Samma sak med en bit ingefära, eller en citronklyfta. Han tipsade också om att om du har en vattenflaska, så piffa gärna upp vattnet genom att sätta i en citronklyfta. :)

1 maj

dag 16

30 april

dag 15

29 april

dag 14

28 april

dag 13 Fullt upp hela dagen igår. Det blev så att jag drack två av tre juicer. Perfekt, de två som blev över igår hade jag som juice idag istället. Den ena smakade sådär, så jag mixade ut den me lite hallon som jag hade i frysen. Poff så smakade den riktigt gott! Mums. Hallon; is och citron är riktigt bra för att piffa till eller rädda en smoothie.

Nu är klockan snart 20, känner mig lite hungrig och ska göra kvällssmoothi´n som ligger på dag 13. En Spirulinasmoothie.

  • En banan
  • En matsked spirulinapulver
  • 500ml mandelmjölk
  • 2 iskuber.

Hmm, när jag läser ingredienserna tyst för mig själv så tänker jag att den kombon inte låter särskilt god. Funderar på om jag gjort den en gång redan eller om det var något som var väldigt likt. Skulle den mot förmodan inte vara god så får vi se vad jag blandar ut den med! Imorgon ligger det med ett recept på en vaniljsmoooothie. Spännande! Köpte vaniljpulver (de hade inte vanligstång som står med som ingrediens i receptet men, om internet inte luras, så består vaniljpulver av nedmald vanlijstång så det blir bra), hos Goodstoore redan idag så att jag har det hemma till imorgon.

26 april

dag 11 Inget spännande att rapportera. En helt vanlig dag. Att bara få i sig näring genom juice & smoothies känns normalt. Första fem dagarna kände jag mig lättare i hela kroppen och det var en härlig känsla. Fortfarande bra känsla, har massor med energi allt känns “som vanligt”. Jag är lite sugen på något varmt. Skulle vara lite mysigt med buljong. Måste få tipsa om superduperenkel buljong. Koka upp vatten, tillsätt vegetarisk buljongtärning ifrån markatta eller COOP(änglamark?). Häll sedan i lite ärtor, lite majs, lite blomkål… välj fritt bland fräsha grönsaker du har i frysen. Låt koka 1-2minuter.. klart! Jag brukar knäcka i ett ägg också bara någon minut före servering. Väldigt gott. Grönsaksjuice var det ja… Dagens gröna juice var väldigt god. Dagens gröna juice var mycket god. * 1 päron * 1/2 gurka (står 1/2 i receptet, men vi har så stora och fina gurkor i Sverige så jag tror att ~1/3 stor gurka motsvarar 1/2 gurka i receptet. * 1/2 lime * 2 sparrisspröt * 1 stjälk selleri * Spenatblad (handfull) * is

Juice:a allt, eller juice;a allt utom spenaten. och mixxa ner spenaten. Jag juiceade allt utom spenaten, eftersom min mixer (nutribulleten) finfördelar den alldeles utmärkt. En väldigt läcker smoothie-juice. Tror att jag ska ha i mer gurka nästa gång.

25 april IS i magen!

dag 10 Is! Mängder med is! Jag is i behållaren där juicen jag centrifiguerar fram landar och även en eller två isbitar i glaset som jag häller upp juicen i. Tycker att det gör väldigt mycket för att juicen ska smaka fräsht god. Smaksak givetvis. Idag känner jag mig lite hungrig. Undrar varför. Woaaaaah!! Kommer strax! … lite lös i magen idag! Kanske hänger det ihop med den goda grönsa juice jag drack idag.

Den här kombinationen ingredienser kommer jag fortsätta göra även efter att dessa 28 dagar har passerat: * 1 äpple * 1 päron * 1/4 gurka * 1/2 lime * 1 stjälk selleri * Spenat ~ ungefär så mycket som du utan att trycka på får ner i ett vanligt dricksglas på ~ 2dl * Broccolistam ~ 3cm * Grönkål (Kale) 3-8 blad

Juice:a alltsammans och blanda. Servera i ett fint glas. Jag drack ur ett champagneglas idag. Mycket trevligt. Ett tips är också att du delar upp äpplet och päronet mitt itu så att du kan lägga ner ena änden i botten på röret, sedan trycka ner grönt (spenat & grönkål) och sedan lägger du andra delen ovanpå, så att du kan pressa väl och få ihop allting kompakt. Det kommer ut lite mer juice ur det gröna då, som annars tenderar att flyga iväg och inte alls bli till mycket juice. Jag skulle väldigt gärna vilja testa en slow-juicer och jämföra.

24 april

dag 9 Jag har väldigt svårt för gurka+selleri shots som dyker upp vissa dagar. Tillsatte en halv citron idag (kom ihåg att skala citronen om du köpt en icke-ekologisk citron!) och det gjorde väldigt stor skillnad. Skaplig smak istället för motbjudande. Citron brukar kunna piffa upp, eller rädda, de flesta juicer. Så det är dagens tips!

23 april

dag 8 Glömde eftermiddags+kvällsjuicen i kylen resp. frysen på jobbet. Hoppsan! Gjorde mig den smoothie jag var på schemat igår, som jag hoppade över igår eftersom jag var så mätt. Perfekt. :) Fortfarande mycket energi i kroppen!

22 april

Avocado

En halv avocado var ingrediensen i ett av recepten. Men sen ingick inte andra halvan i något av de andra recepten. Så jag tänkte dela med mig av tips kring att hålla avokadon fräsh i kylen. Spara den halva där kärnan sitter kvar. Droppa sedan lite citronsaft på ytan och lägg sedan avokadon i lämplig behållare. Den håller sig fin i 1-2 dagar. Jag mår toppen! Verkligen strålande. Jag är inte hungrig, saknar inte alls att tugga något. Jag är positivt överraskad över hur härligt jag mår. Ser fram emot tiden som är kvar.

21 april

En ingrediens jag ska ha i dagens kvällssmoothie är “Tahinipasta”. Det verkar bestå av mosade sesamfrön, så jag mortlade lite sesamfrön. :)

Mandelmjölk är en annan ingrediens. Appen föreslog redan igår att det är enkelt att göra mandelmjölk själv. Jag har eko-butiken Goodstore i närheten så jag köper ekologisk, icke sötad, mandelmjölk istället.

Ser fram emot lite annorlunda smaker idag, spännande med ett recept som avviker. Ingredienser i kvälls-smoothie`n idag är alltså Sesampasta, banan, mandelmjölk, honung (och minns inte vad det var mer).

20 april

Igår blev det lite rörigt och stressigt. Köpte en juice på morgonen. Gjorde iordning och drack morgonjuicen vid lunch och sedan vid ~ 17 juicade jag det som skulle drickas mitt på dagen, fast jag kombinerade två portioner i en. D.v.s. jag hade i dubbelt med tomat, men söta ingredienser som tänkte för en. Så det blev 1,5 portion. Orkade inte dricka upp sista smoothie`n hemma. Var lite trött igår, men det beror på ~3h sömn. (Jag tänker lite för mycket (?) ibland.

19 april

Shoten (gurka + selleri idag igen), blir mycket enklare att få ner om den är väl kyld. Så jag hade i 3 isbitar i karaffen som juicen slank ner i, och en av isbitarna var det lite ingefära i. Stor smakskillnad när det hela kyldes ner väl och späddes ut lite grann av vattnet som hann smälta från isbitarna.

Väldigt skönt med en hemmadag. Ser fram emot att dricka juicerna färska idag. :)

Att ha rödbetor i form av isbitar, och ingefära likaså är toppen. Jag upplever att jag får ut mycket mer juice ur båda dessa råvaror när jag kan juice:a mycket på en gång, och det är så läckert smidigt när jag gör juicer som ska ha dessa ingredienser. Mycket nöjd.

Iskubsformerna jag använder är just nu en billig rosa som jag tror funnits att köpa på Ikea tidigare, men inte längre, som är mjuk, och då är det enkelt att trycka ut isbitarna. Sedan har jag två dyrare, tror de kostade 120:-/st ? från barnmatsburken. De är tänkta till att användas för att göra egen mat till barn, och att maten sedan ska få plats i barnmatsburkar... Men för mig är det perfekt att kunna frysa ner lite större klumpar med juice, t.ex. ananas, selleri m.m. som jag sedan kan ploppa fram väldigt smidigt när jag vill göra juice eller smoothie så effektivt som möjligt.

Funderar lite smått på om öppna nätbutik här på grönsaksjuice.se vore en idé? Samla alla prylar som jag själv använder mig av och göra det enkelt att köpa bra saker. Iskubsformerna jag använder har t.ex. lock. Att få tag på reservdelar till nutribulleten är tokdyrt och besvärligt... Så det skulle jag gärna köpa in i bulk och göra lättillgängligt om det finns intresse.

Säg gärna till på twitter, @gronsaksjuice, om det är något mer du vill att jag ska berätta om, eller visa bild på, eller om du har någon annan återkoppling att ge, det uppskattas!

18 april

Dag 3

Bläh för fänkål, som skulle vara i dagens dags-juice. Jag ogillar laktris-smak, och det smakar laktris. Perfekt som för dig som vill piffa upp din juice, om du gillar laktris dock!

Jag kommer använda salladskål istället, nästa gång det kommer med som ingrediens.

Upplever mig se ett mönster i juicerna som ska göras. Det är ju två olika per dag, två portioner av varje.

Upplägget är först en shot 9:55, idag var det gurka + selleri.

Rörde mig hem lite för sent. Köpte en juice (grönsaker + banan, äpple & spirulina) hos squeezed up under dagen, att ha ifall att. Det blev 3 små klunkar på vägen hem. Helt slut på mentalenergi. Men kroppsenergi har jag mängder av. Jag känner mig inte ett dugg trött i kroppen. Tvärtom!

17 april

Hunger är en tacksam känsla, när den är sällsynt. Jag brukar mycket sällan gå hungrig, och idag kände jag mig lite hungrig på morgonen innan jag tog första juicen, och även nu på kvällen. Sista smoothi´n skulle drickas ~19:00, jag sitter och mumsar på den nu ~ 18_45. Lite skönt att bli påmind om hur det känns att vara hungrig. :)

Det var väldigt skönt att juice:a allting jag skulle dricka idag, kvällen innan. Fortsätter med det. Lite bilder ifrån gårdagens juiceande:

Jag använder lite äppelpipa för att kärna ur äpplen innan jag juice:ar dem.

Frös ner två juicer igår, för att de skulle hålla sig kalla hela vägen in till jobbet idag... Ställde in dem i kylen när jag kom fram. De var fortfarande frusna vid lunchtid när tiden var kommen (13:00).

Tror att jag gör likadant även nästa vecka, men att jag låter flaskorna stå framme, istället för i frysen. Kanske bara lägger en av tre i frysen annars. Han en fin liten ispåse, ser ut som en presentpåse, men har små vattenfyllda rutor i sidan, som jag lägger flaskorna i dessutom, så att de verkligen håller sig kalla under resan.

Säg till om det är något mer du vill att jag ska berätta om! Recept på alla smoothies finns i appen superjuiceme, som är den app som jag följer. Dagens rosa-röda smoothie smakar godis och görs såhär:

Godissmoothie

Juice:a 1 grönt äpple, 1/4-1/3 ananas, 2 selleristjälkar, 2 morötter (eller 1 stor morot) och 1 rödbeta. Mixa detta tillsammans med [1/2 banan, 1/2 avocado, 1 matsked hampafrön samt en isbit eller två]. Mums! Ser läckert ut. Perfekt att göra två portioner direkt av denna.

Nu är det helg! Trevlig helg!

16 april - kväll

Hemma lite senare än planerat.. Ska skynda mig att mixa ihop sista smoothi´n för idag. Ska hälla i extra mycket ärtor, eftersom jag missade det helt igår. Äsh insåg just att jag inte har ärtor hemma, måste förbi affären på vägen.. Well well. Känner mig lite hungrig, men inte konstigt, jag skulle tagit min 4e smoothie för en halvtimme sedan. Ska på hack i helgen, tänkte inte på det när jag drog igång mina 28:a dagar. Hoppas det finns en kyl på plats där jag kan få gömma undan mina juicer ^^. Får lägga dem i frysen dagen innan och ha med mig kylväska! :D

16 april - eftermiddag

Dagbok:

Missade att köpa lite ärtor till den första smoothien,så det fick bli utan. Gjorde den röda smoothien nu på lunchen, gjorde två på en gång, första dricker jag nu (~13:00), andra portionen driker jag ~ 16:00. Den smakade ok. Netrualt betyg (3,5 av 5) (3ok, 4 gott, 5 mummmms!!!) Jag tror att den hade varit mycket godare om jag tillsatt några droppar citron. oj crap, nu när jag kollar på receptet igen så inser jag att jag missade att ha i ingefära! Hoppsan! Jag har juiceat mängder av ingefära i förväg och fryst ner små isbitar med ingefära, missade att ha i den i!!! Ska Jag lägger ner en isbit ingefära när jag tar "andra dosen" röd juice! :) Vilken rörig början.

16 april - förmiddag

Dagbok:

Dagens schema: Ingefärashot 9:55, Grön smoothie vid 10. Röd juice kl: ___ och kl: ___ Det skulle vara 1/4 ananas i den gröna smoothien, så jag juiceade upp hela annanasen och delade upp juicen i ~4 lika stora delar. 2 * 1/4 i flaskor, in i frysen och hälften fick vara kvar i behållaren. Sedan juiceade jag allt annat som skulle i, fast lite för lite av vissa saker inser jag nu i efterhand. Omg, sämst. Juice:ade bara 1 lime, men det ska ju vara en / smoothie. Det skulle vara 1/4 gurka i. Eftersom vi har ganska stora gurkor i Sverige så tar jag 1/3 gurka när det står 1/2 i receptet. Juicen la jag i frysen medan jag gjorde mig iordning, och så har jag en "fryspåse" att lägga ner behållaren i som jag hoppas kommer hålla den kall. I praktiken borde jag gjort såhär igår: Tagit med mig det jag behöver, men saknar ärtor, så det får jag handla på lunchen. Jag använder frysta.

15 april

Dagbok:

Redo! Funderade igår på att kanske börja nästa vecka, men äsh! Börjar imorgon! Har handlat mängder med grönsaker & frukt. Planerad startdag är alltså 16 april! Jag planerar följa recept/plan som presenteras i appen superjuiceme. Säg till om du vill veta något mer längs vägen! Ska lägga mig tidigt så att jag har gott om tid att juice:a på morgonen imorgon. Min plan är att jag i vanliga fall juice:ar allt jag behöver till morgondagen kvällen innan. Det jag ska dricka till frukost & "middag" kan jag då ställa in i kylen, och de två juicer som det är tänkt att jag ska dricka under dagen lägger jag istället i frysen så att de håller sig kalla under 1-timmesfärden in till kontoret där jag arbetar.

14 april 2015

Förberedelser

Mina förutsättningar

Jag har väldigt goda förutsättningar. Jag har en snabb och lättdiskad juicemaskin. Jag har en mixer som jag är väldigt nöjd med, och jag gillar att de passar så bra ihop. Behållaren till mixern kan jag direkt låta juicen rinna ner i när jag centrifiguerar, och sen är behållaren som en stor mugg, så det blir minimalt med spill de gånger jag gör en juice åt gången.

Juicebar

Det finns en juicebar (squeezed up) i tunnelbanan vid den utgång som jag passerar till och från jobbet Mån-fre. Kommer vara perfekt för att köpa mig "